Quantcast
Channel: Israël – Joop

Verbieden van mensenrechtenorganisaties: een vergelijking tussen Israël en Zuid-Afrika onder Apartheid

0
0

Israël heeft zes Palestijnse humanitaire en mensenrechtenorganisaties, alle gevestigd in door Israël bezet gebied, op de nationale terrorismelijst geplaatst. Daaronder zijn Al-Haq, dat Israëlische mensenrechtenschendingen in bezet Palestina monitort en documenteert; Addameer, dat de marteling van gevangenen door Israël aan de kaak stelt en hulp biedt aan Palestijnse gedetineerden; en Defense for Children International-Palestine, dat zich inzet voor het welzijn van kinderen in bezet gebied.

Een Israëlische antiterrorisme-wet uit 2016 biedt de autoriteiten de mogelijkheid organisaties die op de terrorismelijst staan hard aan te pakken. Israël kan hun activiteiten en financiering verbieden, hun kantoren sluiten, beslag leggen op hun bezittingen en hun medewerkers gevangenzetten. Het lijdt weinig twijfel dat dit precies is wat Israël van plan is. Niet omdat de organisaties terrorisme steunen, maar omdat zij de bezetter hinderlijk voor de voeten lopen.

Apartheid
cc-foto: Ronan Shenhav

Het Israëlische handelen in bezet Palestina wordt steeds vaker vergeleken met dat van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Twee alom gerespecteerde mensenrechtenorganisaties, het in de VS gevestigde Human Rights Watch en het Israëlische B’Tselem, concludeerden onlangs dat Israël zich in bezet gebied schuldig maakt aan de misdaad van apartheid, zoals onder internationaal recht gedefinieerd als een misdaad tegen de menselijkheid.

In 2007 was ik er, als Speciaal VN-Rapporteur voor de Mensenrechten in bezet Palestina, al van overtuigd dat Israëls wetgeving en beleid kenmerkend waren voor apartheid. Dat oordeel baseerde ik op de veertig jaar die ik onder het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime leefde, en de meer dan tien jaar die ik er werkte als directeur van het Centre for Applied Legal Studies, een mensenrechtenorganisatie.

Ook het apartheidsregime beschikte over draconische wetgeving, die sterk leek op de Israëlische antiterrorisme-wet uit 2016. Op basis daarvan verbood het onder meer de communistische en de liberale partij, het African National Congress, de National Union of South African Students en het Christian Institute. De wetgeving was ruim genoeg om ook de mensenrechten­organisaties te verbieden die in het land actief waren. Maar dat gebeurde niet. Waarom niet?

Dat de organisaties het regime een doorn in het oog waren staat vast. Hun werkzaamheden kwamen in hoge mate overeen met die van de zes Palestijnse organisaties: ze documenteerden mensenrechtenschendingen, pleitten voor politieke vrijheid en gelijkheid, en vestigden met publicaties en rechtszaken de aandacht op zaken als marteling, de inbeslagname van land, de sloop van woningen, politieke repressie en apartheid.

De belangrijkste reden voor het regime om af te zien van het verbieden van de organisaties was, vermoed ik, dat zij de misstanden aanvochten op basis van de Zuid-Afrikaanse wet. Door hun werkzaamheden te gedogen kon het tegenover de kritische – om niet te zeggen vijandige – buitenwereld de schijn ophouden dat het de rule of law respecteerde. Het regime besefte dat dit met name in zijn relatie met de westerse wereld cruciaal was.

Israël weet dat het zich over zijn imago geen zorgen hoeft te maken. Het ophouden van de schijn van een rule of law respecterende staat is niet nodig. Het heeft in de loop van tientallen jaren geleerd dat de westerse wereld geen maatregelen treft, welke misdaden en rechtenschendingen het ook begaat. Israëlisch exceptionalisme, weet het, is een westerse waarde die het land van alle smetten zuivert.

Vandaag de dag stellen oprechte en geïnformeerde mensen niet langer de vraag of Israël zich in bezet Palestina schuldig maakt aan de misdaad van apartheid. Zij accepteren de feiten, die aantonen dat de meer dan 800 duizend Joods-Israëlische kolonisten en militairen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem een etnische groep vormen die de Palestijnen systematisch onderdrukt door middel van onmenselijke daden – de definitie van de misdaad van apartheid in het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof. In plaats daarvan stellen zij de vraag: ‘Is de Israëlische apartheid erger dan die in Zuid-Afrika?’ Afgaande op Israëls recente campagne tegen de Palestijnse mensenrechten­organisaties is er maar één juist antwoord: ja.


Epidemioloog: derde inenting heeft Israël gered

0
0

Terwijl Hugo de Jonge nog tot begin december wil wachten met het zetten van boostershots, begon Israël vier maanden geleden met de derde prik. Met dank aan die extra inenting heeft het land nu weer de meeste coronamaatregelen kunnen afschaffen. “Het lijdt geen twijfel dat de derde vaccinatie, de booster, Israël heeft gered”, verklaart hoogleraar epidemiologie Gabriel Barbash tegenover Deutsche Welle.

Terwijl Israël op de hoogtepunt van de nieuwe golf ruim 11.000 besmettingen per dag noteerde, zijn er nu nog maar enkele honderden bevestigde infecties. Ook het aantal ernstig zieke patiënten in de ziekenhuizen is fors gedaald. Het afgelopen etmaal noteerde het land drie sterfgevallen als gevolg van covid-19.

Hoewel Barbash boosterprikken een “krachtig gereedschap” noemt, waarschuwt hij wel dat ook het effect van de derde prik na verloop van tijd weer afneemt. “Daar moeten we klaar voor zijn.” Volgens Barbash blijft het in de tussentijd nodig om vast te houden aan enkele maatregen, zoals het dragen van mondkapjes.

De epidemioloog noemt Israël een “laboratorium voor de wereld”. Omdat het land dankzij een deal met Pfizer als eerste op grote schaal mensen inentte, kreeg het eerder te maken met afnemende immuniteit.

Den Haag, behandel Palestijnen als mensen

0
0

Door: Martijn de Rooi en Gerard Jonkman

Mohammed Abed | AFP

Vandaag, de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk, roepen wij de regering en de fracties in de Tweede Kamer op zich actief in te zetten voor de bescherming van de Palestijnse bevolking in door Israël bezet gebied. Aan het gedogen van de gewelddadige Israëlische overheersing en het aan de Palestijnen onthouden van hun fundamentele rechten moet na 54 jaar een eind komen. Die politiek brengt geen vrede, maar houdt grof onrecht in stand.

De Israëlische overheersing gaat gepaard met de ernstigste misdaden die de internationale rechtsorde kent: oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Israëls nederzettingenproject in bezet gebied en het apartheids¬regime dat Israël er uitoefent zijn er voorbeelden van. Het aan de Palestijnen ontzeggen van het recht op een eerlijk proces, het martelen van (politieke) gevangenen en het systematisch slopen van woningen en andere primaire Palestijnse voorzieningen zijn andere voorbeelden.

Het is het type misdaden waartegen optreden geen keuze, maar een verplichting is. Internationaal recht gebiedt ‘derde landen’ als Nederland de slachtoffers actief in bescherming te nemen door Israël met alle beschikbare middelen tot de orde te roepen. Die verplichting heeft in de mondiale ‘Hoofdstad van Vrede en Recht’ dubbele betekenis en is verankerd in de Grondwet, waarop onze volksvertegenwoordigers een eed afleggen. De verantwoordelijkheid die daaruit voortvloeit, ook tegenover de Nederlandse burger, verdraagt geen gemarchandeer.

Datzelfde geldt voor de ‘wereldwijde bescherming en bevordering van mensenrechten’ waartoe Nederland zich verplicht heeft. Al 54 jaar groeit de ene generatie Palestijnen na de andere op zonder vrijheid te kennen, hun levens letterlijk en figuurlijk begrensd door de bezetter. De Israëlische criminalisering van zes zogenaamd ‘terroristische’ Palestijnse humanitaire organisaties en de ontdekking van Israëlische Pegasus-spyware op de telefoons van medewerkers zijn recente manifestaties van een systematische onderdrukking die alle levensterreinen omvat. De mensenrechten van de Palestijnen worden over de hele linie geschonden.

Door de Israëlische overheersing al die jaren te tolereren heeft Den Haag zich er – er is na 54 jaar geen ander woord voor – medeplichtig aan gemaakt. Iedere verwachting dat die gedoogpolitiek vrede dichterbij zou kunnen brengen is ondubbelzinnig gelogenstraft. Feitelijk heeft Nederland grof onrecht en een patroon van repeterend grootschalig geweld in stand helpen houden.

Niets illustreert de contraproductieve Nederlandse politiek beter dan het echec van de tweestaten-oplossing, de lang gekoesterde formule voor een rechtvaardige vrede. Terwijl Den Haag 25 jaar lang de noodzaak bleef prediken van een ‘vredesproces’ dat tot die oplossing moest leiden, kreeg Israël de gelegenheid het aantal kolonisten in zijn illegale nederzettingen op Palestijnse bodem te verveelvoudigen, daarmee die oplossing tot een illusie makend. Geen politicus in Den Haag kan uitleggen hoe de beoogde ‘soevereine en aaneengesloten Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad’ nog gerealiseerd zou kunnen worden.

Desondanks houdt Den Haag vast aan wat het tweestatenpolitiek noemt, maar in werkelijkheid tweematen-politiek is. Waar Israël de gewelddadige bezetting mag voortzetten en een hele reeks bindende resoluties van de VN-Veiligheidsraad mag blijven schenden, worden de Palestijnen geacht zich te onderwerpen aan permanente overheersing en af te zien van geweld – anders ‘brengen zij het perspectief op vrede in gevaar’.

Palestijnen hebben hetzelfde recht op bescherming en vrijheid als Israëli’s en wij allemaal. Zij zijn mensen, is onze boodschap aan politiek Den Haag, geen children of a lesser God. Behandel hen eindelijk gelijkwaardig, en lever daarmee een daadwerkelijke bijdrage aan beëindiging van wat een van de wreedste en langste overheersingen in de moderne geschiedenis is.

Martijn de Rooi is beleidsmedewerker van The Rights Forum
Gerard Jonkman is directeur van The Rights Forum

Apple doet net of Palestina niet bestaat

0
0

Apple’s virtuele assistent Siri kan je exact vertellen hoe laat het is in Israël, maar wanneer je vraagt naar de tijd in Palestina heeft Siri plots geen idee meer waar je het over hebt. Dat ontdekte TikTok-gebruiker mindful traveller alias Mayanoora in een video die viral gaat op sociale media.

‘In Jerusalem, Israël, is het 13.20’, antwoordt Siri op de eerste vraag. ‘Ik heb geen idee hoe laat het daar is,’ is het antwoord op de tweede. Palestina wordt door veel landen niet erkend als zelfstandige natie, maar daar lijkt het niet aan te liggen. Ook wanneer Mayanoraa naar de tijd in steden als Ramallah en Hebron vraagt, heeft Siri geen antwoord. Hetzelfde geldt voor Oost-Jerusalem, Palestijns grondgebied.

Op sociale media wordt inmiddels opgeroepen tot een boycot op Apple-producten omdat het bedrijf zich achter de Israëlische illegale bezetting van Palestina zou scharen. Eerder dit jaar ondertekenden ook bijna duizend Apple-medewerkers een interne petitie waarin directeur Tim Cook werd gevraagd zich uit te spreken tegen de bombardementen op Gaza. Dat gebeurde niet.

Het lijkt erop dat Apple de enige virtuele assistent is die het bestaan van Palestina ontkent, zo blijkt uit tests van sociale mediagebruikers. Bixby (Samsung), Alexa (Amazon) en Celia (Huawei) vertellen wel exact hoe laat het is in Palestina of hoe het weer is. De assistent van Google geeft desgevraagd wel de tijd in Palestina aan, maar maakt op Google Maps dan weer geen vermelding van het land, net als op Apple Maps. Wel staan er rond Gaza en de Westelijke Jordaanoever stippellijnen om een grens aan te geven, zonder Palestina te noemen.

‘Het spijt me,’ zegt Siri nog. ‘Het spijt je helemaal niet,’ antwoordt Mayanoraa.

Omikron: Israëlische minister adviseert 60-plussers om thuis te blijven

0
0

De Israëlische minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev raadt 60-plussers aan om thuis te blijven. De bewindsman, die zelf 67 is, denkt dat ouderen zo de kans op een besmetting met Omikron kunnen verkleinen, meldt Haaretz.

De nieuwe, besmettelijke variant zal binnen twee weken ook in Israël de dominante virusstam zijn. Hoogleraar Ran Balicer die het Israëlische kabinet adviseert over corona, had om die reden al geopperd dat ouderen er verstandig aan doen om de drukte te mijden.

Hoewel vaccinaties nog altijd bescherming bieden tegen Omikron, is die minder goed dan tegen eerdere varianten die meer op het oorspronkelijke virus leken. Israël is het eerste land waar ouderen en kwetsbaren sinds deze week in aanmerking komen voor een vierde prik.

In verscheidene landen leidt de opmars van Omikron tot nieuwe besmettingsrecords. Onder meer Frankrijk en Ierland melden dagrecords. China heeft verscheidene strenge lockdowns geïntroduceerd vanwege Omikron. Zo mag in Xi’an per huishouden nog maar een persoon eens per twee dagen naar buiten om boodschappen te doen. In de stad met 13 miljoen inwoners werden vrijdag 75 besmettingen vastgesteld. Zaterdag waren er 155 nieuwe besmettingen.

Israël en Palestina praten weer

Vierde booster blijkt bescherming tegen omikron onvoldoende op te voeren

0
0

Onderzoek in Israël wijst uit dat een vierde boosterprik met een vaccin tegen corona weliswaar de hoeveelheid antilichamen wat opvoert maar dat het effect onvoldoende is om besmetting met de omikron-variant te voorkomen. Het is de eerste proef met een vierde booster. De onderzoekers wijzen er wel op dat de resultaten van het onderzoek bij 150 proefpersonen voorlopig zijn en nog niet officieel gepubliceerd. De deelnemers kregen een prik met Pfizer of Moderna en werden vergeleken met een groep die geen vierde booster heeft gehad. De vierde booster bleek maar voor een kleine toename in antilichamen te zorgen. Te weinig om te beschermen tegen omikron, meldt Deutsche Welle.

Israël is het eerste land dat start met een campagne om 60-plussers een vierde booster te geven. Tijdens de persconferentie van 14 januari van premier Rutte en minister Kuipers werd duidelijk dat ook Nederland ervan uitgaat dat er een ronde moet komen voor een vierde booster maar er zijn nog geen concrete plannen voor wanneer die moet beginnen. De farmaceutische industrie werkt aan een alternatief vaccin tegen omikron.

In een interview met CNN stelt gezondheidsexpert Abdul El-Sayed dat er vooralsnog geen reden is om te veronderstellen dat de omikron-variant met deze middelen voldoende bestreden kan worden. “We hebben geen idee hoe omikron er uit gaat zien als endemisch wordt.”

Geen video? Klik hier.

cc-foto: Anthony Quintano

Amnesty: onderdrukking Palestijnen is apartheid

0
0

Israël begaat een misdrijf tegen de menselijkheid door de Palestijnen te onderdrukken. Tot die conclusie komt Amnesty International in een nieuw, 280 pagina’s tellend rapport. De mensenrechtenorganisatie roept Israël op het apartheidssysteem te ontmantelen.

“Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep”, stelt de secretaris-generaal van Amnesty, Agnès Callamard. “Hun rechten worden hun systematisch ontnomen.”

Volgens Amnesty beschouwen opeenvolgende Israëlische regeringen de Palestijnen als bedreiging. “De Israëlische politiek is sinds 1948 gericht op het krijgen en behouden van een Joodse demografische meerderheid die zoveel mogelijk profiteert van de grond en hulpbronnen. Zij is erop gericht Joodse Israëliërs te bevoordelen ten nadele van Palestijnen.”

Om die reden is er in Israël sprake van een apartheidssysteem, oordeelt Amnesty. Andere mensenrechtengroepen, zoals Human Rights Watch en B’Tselem, kwamen eerder ook al tot die conclusie.

De Israëlische regering reageert woedend op de door Amnesty geconstateerde feiten. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid maakt de mensenrechtenorganisatie zich schuldig aan antisemitisme. De Palestijnse Autoriteit is wel blij met de bevindingen van Amnesty.


Kantelpunt nadert voor apartheidsstaat Israël

0
0
cc-foto: hosny_salah

Israël is een apartheidsstaat. Het valt niet meer te ontkennen. Ook Amnesty International komt na 4 jaar diepgaand onderzoek tot deze verpletterende conclusie. De Palestijnen weten het al decennia lang en de afgelopen jaren kwamen vele juridische experts en mensenrechtenorganisaties tot dezelfde conclusie, waaronder Human Rights Watch vorig jaar. Nu is het slechts een kwestie van tijd tot het kantelpunt zal worden bereikt, waarop de internationale gemeenschap de medeplichtigheid zal beëindigen en sancties zal treffen. Net als destijds met het apartheidsregime van Zuid-Afrika gebeurde. Er zal Israël geen andere keuze resten dan het Palestijnse volk zijn rechten en ál zijn rechten terug te geven.

Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty Internationaal, concludeerde in een vurig betoog op de persconferentie dat de Palestijnen worden behandeld als een inferieure raciale groep en dat zij systematisch van hun rechten worden beroofd, of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever wonen, in Israël zelf, of als ontheemde Palestijnse vluchtelingen in andere landen.

Het rapport beschrijft hoe massale inbeslagnames van Palestijns land en eigendom, het onwettig doden, gedwongen verplaatsing, drastische bewegingsbeperkingen en het onthouden van staatsburgerschap aan Palestijnen allemaal componenten zijn van een systeem dat neerkomt op apartheid volgens het internationaal recht.

De overeenkomsten met apartheid in Zuid-Afrika destijds zijn frappant. Ook de reacties van de machthebbers zijn geheel in lijn met elkaar. In plaats van kritisch naar zichzelf te kijken wordt er wild om zich heen geslagen met valse beschuldigingen en drogredenen. Nog voor het rapport uitkwam, noemde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, het onjuist, bevooroordeeld en antisemitisch. Hij reduceert 4 jaar lang nauwkeurig onderzoek tot: “Amnesty citeert leugens van terroristische organisaties”. Tijdens de persconferentie stelde de Israëlische pers vraag na vraag over Iran, China en Myanmar in een vergeefse poging aan te tonen dat Amnesty International met twee maten zou meten, ondanks al hun publicaties over die betreffende landen en de daaropvolgende maatregelen door de internationale gemeenschap. Precies dezelfde argumenten als fervente aanhangers van apartheid Zuid-Afrika destijds gebruikten. Zelfs het vermeende religieuze recht op het land hebben beiden gemeen.

Het zijn enkel wanhoopspogingen om het onvermijdbare niet onder ogen te hoeven zien. Zuid-Afrika zag zichzelf genoodzaakt apartheid af te schaffen onder druk van de internationale boycot, de sancties en het daarmee gepaard gaande isolement. Israël nadert het Zuid-Afrikaanse kantelpunt. De geschiedenis herhaalt zich.

Wanneer er sprake is van kolonisatie, van onderdrukking, van uitbuiting, van onrecht, volgt er altijd verzet. In eerste instantie vanuit de onderdrukte bevolking zelf, gevolgd door de internationale solidariteitsbeweging. En het verzet verstomt niet zolang het onrecht voortduurt.

We leven in de 21e eeuw. Moderne technologie zorgt ervoor dat informatie voorhanden is en per direct. Duistere praktijken onder het tapijt vegen kan niet meer. We zijn niet langer afhankelijk van persbureaus die braaf de persberichten van bedrijven en overheden overtypen.

Bovendien groeit het bewustzijn dat in de hedendaagse mondiale economie ons beleid en onze keuzes hier gevolgen hebben voor mens en planeet wereldwijd. Dat de structuren van onrecht internationaal met elkaar verbonden zijn. En dat de strijd tegen ongelijkheid en racisme en voor klimaatrechtvaardigheid hier hand in hand gaat met internationale solidariteit.

Jonge generaties roepen overheden en bedrijven ter verantwoording en laten hen niet meer wegkomen met slechts mooie woorden op papier over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Financieel bijdragen aan en profiteren van de onderdrukking van Palestijnen valt niet meer uit te leggen.

De vraag is wanneer de Nederlandse overheid en bedrijven in actie komen. Nederland was laat met het nemen van maatregelen om het apartheidsregime van Zuid-Afrika te isoleren ondanks de historische rol van Nederland aldaar.  Ook met Israël heeft Nederland zeer nauwe historische, zakelijke, militaire, academische en culturele banden – Nederland is zelfs medeplichtig aan de apartheid. Ook in Israël wonen Nederlandse kolonisten.

De geschiedenis herhaalt zich. Maar heeft Nederland van de geschiedenis geleerd en gaat het aan de juiste kant van de geschiedenis staan? Wij roepen de Nederlandse overheid op om sancties te treffen tegen Israël en het Nederlandse bedrijfsleven om de zakelijke banden te verbreken. Wij roepen burgers in Nederland op om zich aan te sluiten bij de BDS-beweging. Wie A zegt van Apartheid, moet ook B van Boycot zeggen.

Israël bereidt evacuatie van 200.000 joden uit Oekraïne voor

0
0

Mocht Rusland er toe overgaan buurland Oekraïne binnen te vallen dan start Israël een operatie om joodse burgers en hun familieleden uit het land te evacueren. De regering heeft daartoe plannen gemaakt, niet alleen voor wat betreft de reddingsoperatie maar ook de huisvesting in Israël. De Morgen schrijft dat het om enorm grote aantallen mensen gaat. Volgens de Israëlische wet hebben 200.000 Oekraïners recht om zich in Israël te vestigen. Of die daar allemaal aanspraak op zullen maken is nog onbekend.

De Israëlische minister van Diaspora, Nachman Shai, zei zondag dat het land er is om ‘joden te helpen, waar zij zich ook bevinden, als hun leven in gevaar is of als ze in de problemen komen’. Hij schreef dit weekeinde aan premier Naftali Bennett dat ‘de staat zich moet voorbereiden op onmiddellijke immigratie en opname van joodse Oekraïeners. Dat is onze taak als natiestaat van het joodse volk, naast de evacuatie van Israëlische burgers in de regio.’

Oekraïne kent een rijke maar ook trieste joodse geschiedenis. Het ultra-orthodoxe chassidisme heeft er zijn oorsprong maar er zijn ook talloze joden slachtoffer geworden van vervolging en onderdrukking door heersende machten, van de nazi’s tot de communisten en de tsaren.

Er verblijven ook circa 15.000 Israëlische staatsburger in het door Rusland bedreigde land. Net als de burgers van veel andere landen zijn ze door hun regering opgeroepen nu het land te verlaten voordat het te laat is.

Geen video? Klik hier.

cc-foto: Eric Salard